Care sunt Pasii Implementarii unui Sistem CRM?

Teama cea mai mare a managerilor cand vine vorba de implementarea unui sistem in cadrul companiei este legata de durata de implementare si faptul ca ar putea ingreuna buna desfasurare a activitatilor.

Pentru a va face o idee despre cum decurg lucrurile dupa semnarea contractului in momentul achizitionarii unui CRM, in cazul sistemului Zimplu CRM, pasii sunt urmatorii:

1. Crearea conturilor pentru utilizatori:

Probabil de la inceput v-ati pus intrebarea: cat dureaza implementarea unui sistem CRM?

Desi in cazul majoritatii sistemelor pe care companiile opteaza sa le implementeze la nivelul intregii companii procesul de instalare dureaza chiar si pana la un an, 2, in cazul unui sistem CRM este vorba doar de cateva minute.

Ceea ce trebuie sa aveti la indemana este un laptop/telefon si conexiune la internet, intreaga etapa de instalare a CRM-ului constand in crearea contului pe platforma online.

Pe baza pachetului pentru care ati optat, veti crea conturi angajatilor dumneavostra in functie de actiunile pe care le permiteti sa le faca in cadrul sistemului:

  • sa actualizeze informatii
  • sa adauge noi contacte, companii
  • sa aiba acces doar la o parte din informatii
  • sa stearga anumite informatii (aceasta actiune poate fi facuta doar de catre contul de admin)

2. Customizarea sistemului CRM in functie de cerintele companiei dumneavoastra

Cand vorbim de implementarea unui sistem CRM, vorbim automat despre implementarea unei solutii cat mai personalizate in functie de profilul si nevoile pe care le are compania dumneavoastra.

De exemplu, din experienta pe care am avut-o de-a lungul timpului cu Clientii nostri, am intampinat situatii in care acestia doreau personalizarea campurilor optionale din cadrul sistemului, astfel:

  • voiau sa vada profilul clientilor din baza de date
  • industria din care faceau parte clientii
  • numarul de angajati ai unei companii, etc.

Sa presupunem ca va ocupati de comercializarea autoturismelor de tipul Business to Business. in astfel de situatii v-ar fi util sa vedeti in cadrul bazei de date si industria potentialilor clienti pe care vreti sa ii abordati pentru a sti ce produse sa le prezentati si ce oferta sa creati, astfel incat sa se plieze nevoilor acestora. Prin intermediul sistemului CRM puteti seta ca acest camp sa fie vizibil, astfel veti avea o privire de ansamblu a industriilor din care fac parte clientii si potentialii clienti.

Dupa etapa de customizare a campurilor optionale din CRM, va fi o perioada de urmarire a fluxului de activitati astfel incat sa ne asiguram ca procesul se desfasoara intr-un mod corect.

3. Etapa de intelegere a sistemului

Adesea ne-am confruntat cu pareri diferite vizavi de gradul de dificultate a unui sistem CRM. Din primele discutii pe care le avem cu Clientii, ne dam seama de faptul ca acestia si-au format perceptii pe baza influentelor din exterior, inainte de a avea un contact in mod direct cu un CRM.

Astfel de perceptii sunt legate de dificultatea intelegerii unui CRM de catre angajati, de aceea una din intrebarile des intalnite in momentul implementarii unui CRM este: Cat dureaza procesul de intelegere a sistemului?

Aceasta etapa este una pe care multi manageri o percep ca fiind una dificila si care necesita mult timp pentru ca toti membrii echipei sa inteleaga sistemul.

Insa realitatea este cu totul alta. in functie de numarul utilizatorilor, va fi stabilita si perioada de invatare a functionalitatilor din cadrul acestuia.

Pentru a va forma o idee, in cazul unui numar de 20 de angajati, perioada de intelegere a CRM-ul de catre toti angajatii este in medie de 2-3 ore.

Dupa o perioada de timp de la implementarea si invatarea functionalitatilor de catre angajati, vor fi realizate evaluari pe baza carora se va analiza activitatea din CRM astfel incat sa verificam daca s-au inteles functionalitatile si daca e nevoie de alte imbunatatiri in cadrul sistemului.

Daca mai aveti si alte intrebari legate de pasii de implementare a Sistemului CRM puteti contacta unul din reprezentantii nostri pentru a intelege intreg procesul.